Depresia
Ce este depresia si cum ne afectează viața?
Ce este depresia?

Depresia (tulburare depresivă majoră) este o boală medicală frecventă și gravă, care afectează negativ modul în care te simți, modul în care gândești și cum acționezi. Din fericire, este și tratabilă. Depresia provoacă sentimente de tristețe și/sau pierderea interesului pentru activitățile de care te-ai bucurat cândva. Poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice și îți poate reduce capacitatea de a funcționa la locul de muncă și acasă.

Depresia diferă de tristețe/doliu

Moartea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă sau încheierea unei relații sunt experiențe dificil de suportat de oricine. Este normal ca sentimentele de tristețe sau durere să se dezvolte ca răspuns la astfel de situații. Cei care se confruntă cu pierderi s-ar putea descrie adesea ca fiind „deprimați”.

Dar a fi trist nu înseamnă același lucru cu a avea depresie. Procesul de doliu este natural și unic pentru fiecare individ și împărtășește unele dintre aceleași trăsături ale depresiei. Atât doliul, cât și depresia, pot implica tristețe intensă și retragere din activitățile obișnuite. Ele sunt, de asemenea, diferite în moduri importante:

În doliu, sentimentele dureroase vin în valuri, adesea amestecate cu amintiri pozitive ale persoanei decedate. În depresiile majore, starea de spirit și/sau interesul sunt scăzute timp de aproape două săptămâni.
În doliu, stima de sine este de obicei menținută, în vreme ce în depresiile majore, sentimentele de lipsă de valoare și de ură de sine sunt frecvente.
În doliu, gândurile de moarte pot ieși la suprafață atunci când persoana afectată fantasmează la „alăturarea” de persoana iubită decedată. În depresiile majore, gândurile se concentrează pe suicid, din cauza sentimentelor de lipsă de valoare sau a imposibilității de a face față durerii depresiei.
Doliul și depresia pot coexista. Pentru unii oameni, moartea unei persoane dragi, pierderea unui locului de muncă sau a fi vctima unui atac fizic sau a unui dezastru major poate duce la depresie. Când doliul și depresia apar în același timp, doliul este mai sever și durează mai mult decât doliul fără depresie.

Distingerea dintre doliu și depresie este importantă și poate ajuta oamenii să obțină ajutorul, sprijinul sau tratamentul de care au nevoie.

Simptomele depresiei

Simptomele depresiei sunt complexe și pot varia foarte mult, de la om la om. Dacă ești deprimat, s-ar putea să te simți trist, lipsit de speranță și să-ți pierzi interesul pentru lucrurile care îți plăceau. Simptomele persistă săptămâni sau luni și sunt suficient de grave pentru a-ți afecta munca, viața socială și viața de familie.

Iată cele mai importante simptome ale depresiei, în funcție de originea lor:

Simptome psihologice
Starea de spirit de tristețe continuăTe simți fără speranță și neajutoratAi o stimă de sine scăzutăSenzație de plânsSenzație de vinovățieStare de iritabilitate și intoleranță față de ceilalțiÎți lipsesc motivația și interesulAi dificultăți în luarea deciziilorNu te bucuri de viațăSenzație de anxietate sau îngrijorareAi gânduri sinucigașe sau de a-ți face rău
Simptome fizice
Te miști și vorbești mai încet decât de obiceiModificări ale poftei de mâncare sau ale greutățiiConstipațieDureri inexplicabileLipsă de energieApetit sexual scăzut (pierderea libidoului)Modificări ale ciclului menstrualTulburări de somn
Simptome sociale
Evitarea contactului cu prietenii și a participării la activități socialeNeglijarea hobby-urilor și a intereselorDificultăți acasă, la muncă sau în viața de familie

Medicii descriu depresia în funcție de gravitate:

Depresie ușoară – are impact redus asupra vieții de zi cu ziDepresie moderată – are un impact semnificativ asupra vieții de zi cu ziDepresie severă – face aproape imposibilă viața de zi cu zi

Tipuri de depresie

Tipurile de depresie variază în funcție de simptome și cauze, dar aceste episoade nu au adesea o cauză evidentă. La unele persoane, pot persista mult mai mult decât la alții, fără un motiv clar.

Tipurile de depresie includ:

Tulburare depresivă majoră (MDD): depresia majoră (depresia clinică) are simptome intense și copleșitoare, care durează mai mult de două săptămâni. Aceste simptome interferează cu viața de zi cu zi.

Depresia bipolară: Persoanele cu tulburare bipolară au perioade alternative de dispoziție scăzută și perioade extrem de lungi în care sunt plini de energie. În perioada cu energie joasă, acestea pot avea simptome de depresie, cum ar fi sentimentul de tristețe sau lipsa de speranță.

Depresie perinatală și postpartum: „Perinatal” înseamnă în perioada din jurul nașterii. Mulți se referă la acest tip ca depresie postpartum. Depresia perinatală poate apărea în timpul sarcinii și până la un an după naștere.

Tulburare depresivă persistentă (PDD): PDD este, de asemenea, cunoscut sub numele de distimie. Simptomele PDD sunt mai puțin severe decât depresia majoră, dar oamenii au simptome PDD timp de doi ani sau mai mult.

Tulburarea disforică premenstruală (PMDD): Tulburarea disforică premenstruală este o formă severă de tulburare premenstruală (PMS). Aceasta afectează femeile în zilele sau săptămânile premergătoare menstruației.

Depresia psihotică: persoanele cu depresie psihotică au simptome depresive severe și iluzii sau halucinații. Iluziile sunt credințe în lucruri care nu se bazează în realitate, în timp ce halucinațiile implică a vedea, a auzi sau a te simți atins de lucruri care nu sunt de fapt acolo.

Tulburarea afectivă sezonieră (SAD): depresia sezonieră sau tulburarea afectivă sezonieră începe de obicei la sfârșitul toamnei și la începutul iernii și de multe ori dispare în primăvară și vară.

The post Depresia appeared first on AmCoach.