ADHD la adulți
Ce este ADHD la adulți si cum ne afectează viața?
GENERALITĂȚI

Tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate la adulți (ADHD) este o tulburare de sănătate mintală care include o combinație de probleme persistente, cum ar fi dificultatea de a acorda atenție, hiperactivitate și comportament impulsiv. ADHD pentru adulți poate duce la relații instabile, performanțe slabe la locul de muncă sau la școală, stimă de sine scăzută și alte probleme.

Deși se numește ADHD pentru adulți, simptomele încep în copilăria timpurie și continuă până la vârsta adultă. În unele cazuri, ADHD nu este recunoscut sau diagnosticat până când persoana este adultă. Simptomele ADHD la adulți pot să nu fie la fel de clare ca simptomele ADHD la copii. De exemplu, la adulți, hiperactivitatea poate scădea, dar luptele cu impulsivitatea, neliniștea și dificultatea de a acorda atenție pot continua.

Tratamentul pentru ADHD la adulți este similar cu tratamentul pentru ADHD în copilărie. Acesta include medicamente, consiliere psihologică (psihoterapie) și tratament pentru orice afecțiuni de sănătate mintală care apar împreună cu ADHD.

Simptome

Unii oameni cu ADHD au mai puține simptome pe măsură ce îmbătrânesc, dar unii adulți continuă să aibă simptome majore care interferează cu funcționarea zilnică. La adulți, principalele caracteristici ale ADHD pot include dificultatea de a acorda atenție, impulsivitatea și neliniștea. Simptomele pot varia de la ușoare la severe.

Mulți adulți cu ADHD nu sunt conștienți că au această afecțiune, știu doar că sarcinile de zi cu zi pot fi o provocare. Adulților cu ADHD le este dificil să se concentreze și să prioritizeze, ceea ce duce la nerespectarea termenelor limită și la întâlniri sau planuri sociale uitate. Incapacitatea de a controla impulsurile poate varia de la nerăbdare în așteptarea la coadă sau conducerea în trafic până la schimbări de dispoziție și izbucniri de furie.

ImpulsivitateDezorganizare și slabă prioritizare a problemelorAbilități slabe de gestionare a timpuluiProbleme de concentrare pe o sarcinăProbleme la multitaskingActivitate excesivă sau neliniștePlanificare proastăToleranță scăzută la frustrareSchimbări frecvente de dispozițieProbleme în urma și îndeplinirea sarcinilorDificultăți de a face față stresului
Care este comportamentul tipic și ce este ADHD?

Aproape toți oamenii au unele simptome similare cu ADHD la un moment dat în viața lor. Dacă dificultățile tale sunt recente sau au apărut doar ocazional în trecut, probabil că nu ai ADHD. ADHD este diagnosticat numai atunci când simptomele sunt suficient de severe pentru a provoca probleme continue în mai mult de un domeniu al vieții tale. Aceste simptome persistente și perturbatoare pot fi urmărite încă din copilăria timpurie.

Diagnosticul ADHD la adulți poate fi dificil, deoarece anumite simptome ADHD sunt similare cu cele cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi anxietatea sau tulburările de dispoziție. Pe lângă asta, mulți adulți cu ADHD au cel puțin o altă afecțiune de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Când să vezi un medic

Dacă oricare dintre simptomele enumerate mai sus îți perturbă în mod continuu viața, discută cu medicul tău dacă ai putea avea ADHD.

Diferite tipuri de profesioniști din domeniul sănătății pot diagnostica și supraveghea tratamentul pentru ADHD. Caută un profesionist care are pregătire și experiență în îngrijirea adulților cu ADHD.

Cauze

Deși cauza exactă a ADHD nu este clară, iar eforturile de cercetare continuă. Factorii care pot fi implicați în dezvoltarea ADHD includ:

Genetica – ADHD poate apărea în familii, iar studiile indică faptul că genele pot juca un rol.

Mediul înconjurator – Anumiți factori de mediu pot crește riscul, cum ar fi expunerea la plumb în copilărie.

Probleme în timpul dezvoltării – Problemele cu sistemul nervos central în momentele cheie ale dezvoltării pot juca un rol în apariția ADHD.

Factori de risc

Riscul de ADHD poate crește dacă:

Ai rude de sânge, cum ar fi un părinte sau un frate, cu ADHD sau altă tulburare de sănătate mintalăMama ta a fumat, a băut alcool sau a consumat droguri în timpul sarciniiÎn copilărie, ai fost expus la toxine din mediu, cum ar fi plumbul, care se găsește în principal în vopsea și țevi din clădirile mai vechi.Te-ai născut prematur

Complicații

ADHD îți poate îngreuna viața. ADHD a fost legat de:

Performanță slabă la școală sau la muncăŞomajProbleme financiareProbleme cu legeaAbuzul de alcool sau alte substanțeAccidente de mașină frecvente sau alte accidenteRelații instabileSănătate fizică și psihică precarăSlabă imagine de sineTentative de sinucidereCondiții coexistente

Deși ADHD nu cauzează alte probleme psihologice sau de dezvoltare, alte tulburări apar adesea împreună cu ADHD și fac tratamentul mai dificil. Acestea includ:

Tulburări de dispoziție – Mulți adulți cu ADHD au și depresie, tulburare bipolară sau altă tulburare de dispoziție. În timp ce problemele de dispoziție nu se datorează neapărat direct ADHD, un model repetat de eșecuri și frustrări datorate ADHD poate agrava depresia.Tulburări de anxietate – Tulburările de anxietate apar destul de des la adulții cu ADHD. Tulburările de anxietate pot provoca îngrijorare copleșitoare, nervozitate și alte simptome. Anxietatea poate fi agravată de provocările și eșecurile cauzate de ADHD.Alte tulburări psihice – Adulții cu ADHD prezintă un risc crescut de a dezvolta alte tulburări psihice, cum ar fi tulburările de personalitate, tulburările explozive intermitente și tulburările legate de consumul de substanțe.

Dificultăți de învățare – Adulții cu ADHD pot avea un scor mai mic la testele academice decât ar fi de așteptat pentru vârsta, inteligența și educația lor. Dificultățile de învățare pot include probleme de înțelegere și comunicare.

The post ADHD la adulți appeared first on AmCoach.