Schizofrenia
Ce este schizofrenia si cum ne afectează viața?
GENERALITĂȚI

Schizofrenia este o tulburare psihică gravă în care oamenii interpretează realitatea în mod anormal. Schizofrenia poate avea ca rezultat o combinație de halucinații, amăgiri și comportament extrem de dezordonat, care afectează funcționarea zilnică și poate fi invalidant.

Persoanele cu schizofrenie au nevoie de tratament pe tot parcursul vieții. Tratamentul precoce poate ajuta la controlul simptomelor înainte de apariția complicațiilor grave și poate ajuta la îmbunătățirea perspectivei pe termen lung.

Simptome

Schizofrenia implică o serie de probleme cu gândirea (cunoașterea), comportamentul și emoțiile. Semnele și simptomele pot varia, dar de obicei implică iluzii, halucinații sau vorbire dezorganizată și reflectă o capacitate de funcționare afectată. Simptomele pot include:

Iluzii. Acestea sunt credințe false care nu se bazează pe realitate. De exemplu, crezi că ești rănit sau hărțuit; anumite gesturi sau comentarii sunt îndreptate către tine; o altă persoană este îndrăgostită de tine; o catastrofă majoră este pe cale să aibă loc. Iluziile apar la majoritatea persoanelor cu schizofrenie.

Halucinații. Acestea implică de obicei vederea și auzul unor lucruri care nu există. Cu toate acestea, pentru persoana cu schizofrenie, ele au forța și impactul unei experiențe normale. Halucinațiile pot fi în oricare dintre simțuri, dar auzirea vocilor este cea mai frecventă halucinație.

Gânire dezorganizată (vorbire). Gândirea dezorganizată este dedusă din vorbirea dezorganizată. Comunicarea eficientă poate fi afectată, iar răspunsurile la întrebări pot fi parțial sau complet fără legătură. Rareori, vorbirea poate include unirea de cuvinte fără sens, care nu pot fi înțelese, uneori cunoscute sub numele de salată de cuvinte.

Comportament motor extrem de dezorganizat sau anormal. Acest lucru se poate manifesta în mai multe moduri, de la gesturi copilărești, până la agitație imprevizibilă. Comportamentul nu este concentrat pe un obiectiv, așa că este greu să faci sarcini. Comportamentul poate include rezistența la instrucțiuni, o postură inadecvată sau bizară, o lipsă completă de răspuns sau o mișcare inutilă și excesivă.

Simptome negative. Aceasta se referă la capacitatea redusă sau lipsa capacității de a funcționa normal. De exemplu, persoana poate neglija igiena personală sau poate părea lipsită de emoție (nu face contact vizual, nu își schimbă expresiile faciale sau vorbește într-un ton monoton). De asemenea, persoana poate să-și piardă interesul pentru activitățile de zi cu zi, să se retragă social sau să nu aibă capacitatea de a experimenta plăcere.

Simptomele pot varia ca tip și severitate în timp, cu perioade de agravare și remisiune a simptomelor. Unele simptome pot fi întotdeauna prezente.

Cauzle schizofreniei

Încă nu a fost identificată nicio cauză unică a schizofreniei, dar s-a demonstrat că mai mulți factori sunt asociați cu debutul acesteia. Bărbații și femeile au șanse egale de a dezvolta această boală mintală pe parcursul vieții, deși debutul la bărbați este adesea mai devreme.

Factori genetici. O predispoziție la schizofrenie poate fi prezentă în familii. În populația generală, doar 1% dintre oameni o dezvoltă de-a lungul vieții, dar dacă unul dintre părinți are schizofrenie, copiii au șanse de 10% să dezvolte afecțiunea și 90% șanse să nu o dezvolte.

Factori biochimici. Se crede că anumite substanțe biochimice din creier sunt implicate în schizofrenie, în special un neurotransmițător numit dopamină. O cauză probabilă a acestui dezechilibru chimic este predispoziția genetică a persoanei la boală. Pot fi implicate și complicații în timpul sarcinii sau nașterii care provoacă leziuni structurale ale creierului.

Relații familiale. Nu s-au găsit dovezi care să susțină ideea că relațiile de familie cauzează boala. Cu toate acestea, unele persoane cu schizofrenie sunt sensibile la orice tensiune familială, care pentru ei poate fi asociată cu episoade recurente.

Stres. Este recunoscut faptul că incidentele stresante preced adesea debutul schizofreniei. Acestea pot acționa ca evenimente precipitante la persoanele vulnerabile.

Persoanele cu schizofrenie devin deseori anxioase, iritabile și incapabile să se concentreze, înainte ca simptomele acute să fie evidente. Acest lucru poate duce la deteriorarea problemelor de muncă sau de studiu, dar și a relațiilor. Adesea, acești factori sunt apoi acuzați pentru debutul bolii atunci când, de fapt, boala în sine a provocat evenimentul stresant. Prin urmare, nu este întotdeauna clar dacă stresul este o cauză sau un rezultat al schizofreniei.

Consumul de alcool și alte droguri. Consumul dăunător de alcool și alte droguri, în special consumul de canabis și amfetamine, poate declanșa psihoza la persoanele care sunt vulnerabile la dezvoltarea schizofreniei. În timp ce consumul de substanțe nu provoacă schizofrenie, acesta este strâns legat de recidivă.

Când să vezi un medic?

Persoanele cu schizofrenie sunt adesea lipsite de conștientizarea faptului că dificultățile lor provin dintr-o tulburare mintală care necesită îngrijiri medicale. Așa că deseori revine familiei sau prietenilor rolul să le ajute.

Cum să ajuți pe cineva care poate avea schizofrenie

Dacă crezi că cineva pe care îl cunoști poate avea simptome de schizofrenie, discută cu el sau ea și spune-i că ești îngrijorat. Deși nu poți forța pe cineva să caute ajutor profesional, poți oferi încurajare și sprijin și poți ajuta persoana să găsească un medic calificat sau un profesionist în sănătate mintală.

Dacă respectiva cunoștință reprezintă un pericol pentru sine sau pentru ceilalți sau nu se poate hrăni singură, îmbrăca sua adăposti, este posibil să fie nevoie să suni la 112 pentru ajutor, astfel încât aceasta să poată fi evaluată de un profesionist din domeniul sanatatii.

În unele cazuri, poate fi necesară spitalizarea de urgență. Legile privind angajamentul involuntar pentru tratamentul sănătății mintale variază în funcție de stare.

Gânduri și comportament sinucigaș

Gândurile și comportamentul suicidar sunt frecvente în rândul persoanelor cu schizofrenie. Dacă ai o persoană dragă care este în pericol de a încerca să se sinucidă sau a făcut deja o tentativă de sinucidere, asigură-te că cineva rămâne în permanență lângă acea persoană. Apelați imediat 112 sau, dacă crezi că poți face acest lucru în siguranță, transportă persoana la cel mai apropiat spital.

The post Schizofrenia appeared first on AmCoach.