Tulburarea bipolară
Ce este tulburarea bipolară si cum ne afectează viața?
GENERALITĂȚI

Tulburarea bipolară este o afecțiune mintală ce cauzează variații extreme de dispoziție, care includ episoade de de dispoziție foarte joasă (depresie) și episoade de dispoziție crescută (maniacale/hipomaniacale).

Oamenii care suferă de tulburare bipolară pot avea dificultăți în realizarea activităților de zi cu zi, la școală sau acasă, sau în menținerea relațiilor. Din păcate, nu există un leac, dar există numeroase tratamente care te pot ajuta să ții simptomele sub control.

Există mai multe tipuri de tulburări bipolare și tulburări asociate. Acestea pot include manie sau hipomanie și depresie. Simptomele pot provoca schimbări imprevizibile ale dispoziției și comportamentului, ducând la suferință semnificativă și dificultăți în viață.

Simptome

Tulburarea bipolară I – Ai avut cel puțin un episod maniacal care poate fi precedat sau urmat de episoade hipomaniacale sau depresive majore. În unele cazuri, mania poate declanșa o ruptură de realitate (psihoză).

Tulburarea bipolară II – Ai avut cel puțin un episod depresiv major și cel puțin un episod hipomaniacal, dar nu ai avut niciodată un episod maniacal.

Tulburare ciclotimică – Ai avut cel puțin doi ani – un an la copii și adolescenți – cu multe perioade de simptome de hipomanie și perioade de simptome depresive (deși mai puțin severe decât depresia majoră).

Alte tipuri – Acestea includ tulburări bipolare și tulburări asociate induse de anumite medicamente sau alcool sau din cauza unei afecțiuni medicale, cum ar fi boala Cushing, scleroza multiplă sau accidentul vascular cerebral.

În timp ce se confruntă cu manie, o persoană cu tulburare bipolară poate simți un puseu emoțional. Se pot simți excitați, impulsivi, euforici și plini de energie. În timpul episoadelor maniacale, aceștia se pot angaja și în comportamente precum:

– Cheltuieli iresponsabile
– Sex neprotejat
– Consum de droguri

Hipomania este, în general, asociată cu tulburarea bipolară II. Este similară cu mania, dar nu la fel de gravă. Spre deosebire de manie, hipomania nu poate duce la probleme la locul de muncă, la școală sau în relațiile sociale. Cu toate acestea, persoanele cu hipomanie încă observă modificări ale dispoziției lor.

În timpul unui episod de depresie, poți experimenta:

– Tristețe profundă
– Lipsă de speranță
– Pierderea energiei
– Lipsă de interes față de activitățile de care te bucurai cândva
– Perioade de somn prea puțin sau prea mult
– Gânduri de sinucidere

Cauzele tulburării bipolare

Cauzele posibile ale tulburării bipolare includ:

Genetica – Dacă părintele sau fratele tău are tulburare bipolară, este mai probabil să dezvolți această afecțiune decât alte persoane (vezi mai jos). Cu toate acestea, este important să reții că majoritatea persoanelor cu tulburare bipolară în istoricul lor familial nu o dezvoltă pe parcursul vieții.

Creierul – Structura creierului, dar și anomaliile din structura și funcțiile acestuia îți poate crește riscul de boală.

Factori de mediu – Nu doar ceea ce este în corpul tău te poate face mai susceptibil de a dezvolta tulburare bipolară. Factorii externi pot contribui și ei. Acești factori pot include:

–          Stres extrem
–          Experiențe traumatice
–          Boli fizice

Fiecare dintre acești factori poate influența cine dezvoltă tulburarea bipolară. Ceea ce este mai probabil, totuși, este că o combinație de factori contribuie la dezvoltarea bolii.

Este tulburarea bipolară ereditară?

Tulburarea bipolară poate fi transmisă de la părinte la copil. Cercetările au identificat o legătură genetică puternică la persoanele cu această tulburare. Dacă ai o rudă cu tulburare bipolară, șansele de a o dezvolta sunt de patru până la șase ori mai mari decât în cazul persoanelor fără antecedente familiale.

Acest lucru nu înseamnă că toți cei care au rude care au această tulburare o vor dezvolta. În plus, nu toată lumea cu tulburare bipolară are antecedente familiale ale bolii.

Cu toate astea, genetica pare să joace un rol considerabil în incidența tulburării bipolare. Dacă ai un membru al familiei cu tulburare bipolară, este importantă să afli dacă screening-ul ar putea fi o idee bună pentru tine.

Tulburarea bipolară și relațiile cu ceilalți

Când vine vorba de gestionarea unei relații în timp ce trăiești cu tulburare bipolară, onestitatea este cea mai bună abordare. Tulburarea bipolară poate avea un impact asupra oricărei relații, mai ales asupra unei relații romantice. Este important să fii deschis cu privire la starea ta.

Nu există un moment potrivit sau greșit pentru a spune cuiva că ai tulburare bipolară. Fii deschis și sincer, de îndată ce ești gata. Ia în considerare împărtășirea acestor fapte pentru a-ți ajuta partenerul să înțeleagă mai bine afecțiunea:

–          Când ai fost diagnostica
–          La ce să te aștepți în fazele depresive
–          La ce să te aștepți în fazele maniacale
–          Cum îți tratezi de obicei starea de spirit

Una dintre cele mai bune modalități de a sprijini o relație de succes este să nu întrerupi tratamentul. Acesta te ajută să reduci simptomele și severitatea modificărilor de dispoziție. Cu aceste aspecte ale tulburării sub control, te poți concentra mai mult pe relația ta.

Cum să trăiești cu tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară este o boală mintală cronică, cee ce înseamnă că vei trăi cu ea pentru tot restul vieții. Dar asta nu înseamnă că nu poți trăi o viață fericită și sănătoasă.

Tratamentul te poate ajuta să îți gestionezi schimbările de dispoziție și să faci față simptomelor. Pentru a profita la maximum de tratament, creați o echipă de îngrijire care să te ajute. Pe lângă medicul tău primar, găsește un psihiatru și un psiholog. Cu ajutorul terapiei prin vorbire, acești medici te pot ajuta să faci față simptomelor tulburării bipolare pe care medicamentele nu le pot controla.

De asemenea, poți căuta o comunitate de sprijin. Găsirea altor persoane care trăiesc și cu această tulburare îți poate oferi un grup de persoane pe care să te poți baza și la care poți cere ajutor.

The post Tulburarea bipolară appeared first on AmCoach.