Camelia Potarniche- Partener LMI România

Lumea celor creativi

Aud atâtea persoane care spun “eu nu sunt atât de creativ/ă” . Poate de prea multe ori, expresia artistică și creativă este „etichetată” greșit crezându-se că este folosită doar în scopuri de divertisment. În esență, toți suntem creativi și creatori. Aceasta a fost și cheia evoluției noastre.

Trăsătura principală a leadershipului personal este creativitatea. Pentru un lider cu o dorința de a inova, de a încerca cele neîncercate și de a vedea obișnuitul în moduri neobișnuite, creativitatea este o abilitate importantă. Când putem accesa aceasta resursă?  atunci când atitudinile noastre sunt dezinhibate de condiţionare şi convenţional. Creativitatea îți permite să înfrunți, fără frică, o lume în schimbare și un viitor incert. Când dai frâu liber creativității ești competitiv doar  cu tine însuți! Ești în largul tău în situații neprevăzute și neperturbat chiar și atunci când condițiile din jurul tău sunt scăpate de sub control. Ești o persoană bună de avut în preajmă în timpul unei situații de criză. Ca persoană creativă, îi poți asculta pe ceilalți cu înțelegere – nu numai pentru fapte, ci pentru a absorbi notele emoționale ale celor spuse. Evaluezi ceea ce tu auzi cu calm și încredere în sine; ai încredere în competența ta de a decide când este timpul să acţionezi.

Creativitatea  nu se manifestă ca un fulger de lumină, ci ca rezultat logic al abilității tale de a face legatura între fragmentele de informații care aparent nu aveau nicio legătură. Abordezi anumite situatii noi, ignorând „modul în care s-a făcut întotdeauna”. Cert este că,  creativitatea se bazează pe o personalitate puternică,  matură și se exprimă prin respect de sine, încredere în sine și așteptare pozitivă. Este rezultatul firesc al leadership-ului personal.

În mediul de business este greu de acceptat faptul că, creativitatea este o resursă vitală pentru orice organizație și este un produs secundar al unui mediu de lucru pozitiv. De fapt,  nu este întotdeauna recunoscută de lideri ca fiind o resursă. Mai mult… unele organizații descurajează creativitatea.

Cea mai bună gândire provine din procesele de gândire individuale ale oamenilor care alcătuiesc organizația. Acest proces de gândire optimă conduce la gândirea creativă, la nivel de organizației. Așadar, organizațiile ai căror lideri consideră creativitatea ca un proces exclusiv pentru management se privează, fără să știe, de o resursă vitală.

Liderii eficienți promovează mediile creative de lucru, deoarece dezvoltă oportunități de a implica pe toată lumea în procesul de gândire al organizației. Când liderii obțin acces la gândurile și ideile individuale ale celor care alcătuiesc organizația, se ajunge la un nivel foarte înalt de colaborare, implicare și motivare la echipelor de lucru. Asta înseamnă rezulte mai bune, vânzări mai mari, productivitate crescută și profit asigurat.

Trăim într-o lume oarecum conflictuală, în care creativitatea este, în multe privințe, venerată și subevaluată simultan.  Semnificația creativității în progresul uman constă în faptul că „mai întâi viitorul este întotdeauna o idee.”

Camelia Potarniche- Partener LMI România

camelia.potarniche@lmi.ro

www.linkedin.com/in/antreprenorulcreativ