Vizita ambasadoarei României în Regatul Spaniei la Centrul NATO pentru Operațiuni Aeriene Combinate de la Torrejón

În cursul zilei de 31 ianuarie, ambasadoarea României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, a avut o întrevedere de rămas bun cu generalul de divizie Fernando de la Cruz, comandantul Centrului NATO pentru Operațiuni Aeriene Combinate de la Torrejón (CAOC Torrejón).

Cu acest prilej, ambasadoarea României în Regatul Spaniei a subliniat colaborarea excelentă avută cu înaltul oficial spaniol, precum și cu predecesorul său, generalul de divizie Rubén Garcia Servert pe durata mandatului în Regatul Spaniei.

De asemenea, a făcut o trecere în revistă a bogatei cooperări, subliniind una dintre cele mai mari realizări, prima participare în România a unui detaşament al Forțelor Aeriene Spaniole, format din 130 de militari şi şase aeronave Eurofighter Typhoon, care au executat în primele trei luni ale anului 2021, misiuni de Poliție Aeriană Întărită în România, sub comanda Centrului NATO.

Dislocarea detașamentului spaniol în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, rezultat și al cooperării bilaterale româno-spaniole excelente, a fost parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Nu în ultimul rând, ambasadoarea Gabriela Dancău a abordat aspecte privind structura Centrului și activitatea acestuia de monitorizare a traficului aerian pe dimensiunea sudică a NATO, inclusiv România și zona Mării Negre, în această perioadă.

Informaţii suplimentare:

Centrul pentru Operațiuni Aeriene Combinate Torrejón face parte din structura de comandă a NATO, fiind subordonat Comandamentului Aerian al Alianței Nord-Atlantice, cu sediul la Baza Aeriană Ramstein (R.F. Germania). CAOC Torrejón a fost înființat la 1 ianuarie 2013 ca urmare a deciziei șefilor de stat și de guvern Aliați la Summit-ul NATO de la Lisabona (2010), dobândind capacitate operațională completă la 17 octombrie 2014. Are rolul de a monitoriza traficul aerian din zona sudică a Alianței Nord-Atlantice, acoperind o arie extinsă care include România și zona Mării Negre. Misiunea principală a Centrului este de a planifica, coordona, monitoriza, analiza și raporta operațiunile mijloacelor de poliție aeriană alocate pe timp de pace, potrivit deciziilor Comandamentului Aerian Aliat.

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España