Uniunea Europeană a decis să răspundă colectiv solicitărilor adresate de Rusia unora dintre membrii săi, deoarece „acţionează unitar în toate problemele de interes comun”, a declarat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, ca răspuns la criticile Moscovei, notează AFP, preluat de AGERPRES.
Rămâi aproape de Radio Românul, pentru a afla interviuri importante, știri de ultimă oră, dar și informații de larg interes pentru comunitatea românească din Spania și din întreaga lume.
Radio Românul este: Aproape de Tine!
Ai aplicația Radio Românul pe telefon?
Pe Aplicația Radio Românul, ne poți asculta din orice loc din lume!
Descarcă Gratuit Aplicația Radio Românul pe Telefon:
Disponibilă în Google Play pe Android – descarcă AICI
Disponibilă în App Store pe iOS – descarcă AICI
„Numai cei care sunt interesaţi să ne divizeze ar pune sub semnul întrebării o astfel de decizie”, a avertizat Josep Borrell într-un comunicat dat publicităţii joi seară.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, le-a cerut unora dintre omologii săi din UE să precizeze interpretarea principiului „indivizibilităţii securităţii”.
Pentru Moscova, acest principiu înseamnă că securitatea fiecărei ţări este inseparabil legată de cea a celorlalte şi, prin urmare, că o extindere a NATO la Ucraina şi Georgia o ameninţă pe cea a Rusiei.
Serghei Lavrov a cerut în mod explicit ca răspunsul să fie dat individual, „şi nu în numele unui bloc”. UE a răspuns printr-o scrisoare „colectivă” aprobată de cei 27 şi transmisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles.
„În baza deciziei unanime a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, i-am trimis o scrisoare ministrului de externe Serghei Lavrov ca răspuns la mesajul scris pe care l-a adresat fiecăruia la 28 ianuarie”, a precizat Josep Borrell după criticile formulate de ministrul rus.
„UE are o politică externă şi de securitate comună şi obiectivul nostru este să acţionăm unit în toate problemele de interes comun”, i-a reamintit Josep Borrell.
„Aceasta include, de asemenea, coordonarea răspunsurilor la scrisori, aşa cum se solicită. Este la latitudinea statelor membre UE să decidă asupra acestor probleme”, i-a precizat el.
Scrisoarea transmisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles „abordează problemele ridicate de ministrul Lavrov şi reiterează oferta UE şi a statelor sale membre de a continua dialogul cu Rusia privind modalităţile de consolidare a securităţii tuturor”, a spus Josep Borrell, citat de AFP.
Sursa: www.agerpres.ro