Din anul 2012, la nivel internațional, se sărbătorește, anual, pe 14 februarie, „Ziua Internațională a Donației de Carte” („International Book Giving Day”), cu scopul declarat de a „crește accesul la carte și entuziasmul pentru lectură”. 

În ultimi ani, eforturile de a readuce lectura printre preocupările curente ale copiilor și tinerilor sunt, în Occident, din ce în ce mai intense, mai diverse li mai creative. Asociații, fundații, instituții culturale, dar și sisteme de învățământ, cum ar fi, mai nou, cel al Franței, privesc cu seriozitate la necesitatea reinserției unor discipline clasice în programele școlare. În acest context de revitalizare a rolului cărții în viața oricărei comunități, a oricăruia dintre noi, lectura redevine un aliat indispensabil al procesului educațional de calitate, un instrument de formare și dezvoltare personală de necontestat.

International Book Giving Day este un eveniment care îi unește pe toți cei care dăruiesc cărți copiilor și le insuflă dragostea pentru lectură. Inițiativa îi aparține lui Emmy Broadmoor, fondatoarea site-ului despre cărți pentru copii „Delightful Children’s Books” din SUA.

În ultimii ani, foarte multe biblioteci din România s-au alăturat acestei frumoase inițiative prin organizarea unor activități în parteneriat cu instituții de învățământ, asociații, fundații și instituții culturale, cu scopul de a împrospăta fondul de carte pentru copii al acestor biblioteci și a dezvolta interesul copiilor pentru lectură. Astfel, cartea s-a dovedit, încă o dată, o modalitate de a-i apropia pe oameni, de a-i solidariza  cultural.

Sub deviza „Citește, învață și dă mai departe!”, bibliotecile din România vă invită, cu prilejul Zilei Internaționale a Donației de Carte” să citiți, să donați cărți, dar și să luați cărți pentru acasă, gratuit, din spațiile organizate special la sediile lor, pe toată durata zilei de 14 februarie! Lectura este flacăra care încălzește mințile. Citind, găsim calea spre rezolvarea problemelor de tot felul. Citind vom învăța să gândim frumos. Citind vom deveni mai creativi, mai relaxați. Lectura unei cărți îți dezvăluie adevărata față a lumii, este mai mult decât simplul act al citirii, ține de suflet, de mirajul ascuns al sentimentelor și trăirilor declanșate de mesajul literar.

Gigi BUȘE

http://universulolteniei.ro/