Din 4 februarie 2022, la inițiativa ambasadoarei României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, Lectoratul de limba română de la Universitatea Complutense din Madrid poartă numele profesorului Alexandru Busuioceanu, marele om de cultură care a înființat prima Catedră de Limbă și Literatură Română la prestigioasa universitate madrilenă.

Placa onorifică în memoria distinsului om de cultură român a fost dezvelită de ambasadoarea României împreună cu decanul Facultății de Filologie din cadrul Universității Complutense, Eugenio Luján. Evenimentul a avut loc în prezența prodecanului Universității Complutense, José Manuel Lucía, a lectorului de limbă română Felix Nicolau, a personalului didactic al Catedrei de Limbi Romanice a Facultății de Filologie și a studenților care frecventează cursurile de limbă și civilizație românească.

Poet, critic de artă, critic literar, diplomat, eseist, istoric, profesor și traducător, Alexandru Busuioceanu reușește, la sfârșitul anului 1942, să obțină introducerea limbii române ca limbă obligatorie de studiu pentru studenții spanioli la Complutense, una dintre cele mai prestigioase universități din lume, care îmbină în mod strălucit tradiția cu excelența academică. De asemenea obține introducerea studierii limbii și literaturii române în alte 6 universități spaniole. Din poziția de atașat cultural al României în Spania, a dus o activitate susținută de cercetare și promovare culturală a valorilor românești în Spania. Este fondatorul Institutului Cultural Român din Madrid și a publicat traduceri în limba spaniolă din mari scriitori români.

Lectoratul de limba română „Alexandru Busuioceanu” se adaugă seriei de instituții care contribuie la consolidarea legăturilor academice și culturale dintre România și Regatul Spaniei, amprenta și memoria marelui om de cultură Alexandru Busuioceanu aducând prestigiu acestui punct de conexiune la reperele identitare românești de care vor beneficia studenții spanioli și români deopotrivă.

Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España