Arta, indiferent sub ce formă s-ar manifesta, vine dintr-un interior sufletesc bogat în sentimente, din dragoste pentru oameni și pentru frumosul din ei.
Dorina Florescu creează artă. Picturile sale par a se naște spontan. Peisajele, florile sau portretele realizate cu pensula sau cu cuțitul de pictură, în ulei sau cu vopseluri acrilice, reprezintă elemente de cotidian îmbinate artistic de imaginația Dorinei.
Chiar dacă Dorina este la început de drum (ea pictează doar de doi ani și jumătate) putem spune că filonul artei ei începe să iasă la lumină spre a bucura privirile și sufletul oricărui privitor și pentru a ne dărui și pe noi cu starea ei de spirit, o stare benefică și îmbucurătoare.
Cale frumoasă în pictură, doamnă Dorina Florescu!
Valeru Ciurea,
director artistic, Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina
“ Dacă arta hrănește rădăcinile culturii noastre, societatea trebuie să-l lase pe artist liber să-și urmeze viziunea indiferent unde îl duce”, John F. Kennedy
Asta face societatea în care artistul a decis să trăiască, l-a lăsat să-și viseze picturile iar mai apoi să-și picteze visele.
Este multă culoare in lucrările tale!
Oh, da! Știi ceva? Fiecare dintre noi poate să-și construiască magia lui, lumea lui plină de culoare. Așa cum există o fabrică de orice produs(conserve de exemplu) tot așa există și o fabrică de magie in care poți folosi ce ingrediente vrei tu (in cazul meu culoare). Atunci când stau in fata unei pânze albe, de fiecare dată am trac neștiind de unde să incep și unde să termin dar apoi imi amintesc că pot face din culoare ceea ce nu găsesc in viața obișnuită, pot face magie.
Din ce resurse emoționale iți construiești curajul de a o lua de la capăt?
Mă plictisesc repede, așa că incerc să fiu interesată cât mai mult de ceea ce fac, să-mi pun intrebări, să nu mă tem de îndoieli, să învăț, să evoluez practic. Sunt un călător prin viața mea și mă străduiesc să fac lucrurile cât de bine pot eu astfel încât să încânt privirile celor care poposesc în lucrările mele. Am nevoie să văd locuri noi dar poți simți adevărata față a unui loc doar dacă trăiești acolo. Acum trăiesc și visez in Spania și pot spune că această țară m-a făcut să aștern culoare viselor mele, această țară mă inspiră să creez lucruri frumoase.
Ce calități ar trebui să dețină un artist?
Calitățile sunt oarecum subiective din punctul meu de vedere. Un artist poate fi boem, serios sau neserios, vesel sau foarte trist. Teoria că artistul trebuie să sufere ca să poată crea este o prostie din punctul meu de vedere. Bineințeles, calitățile și emoțiile pot afecta procesul creativ dar e total individual sub ce forma se intâmplă. Experiența este altceva. Acest lucru se poate acumula în foarte mulți ani prin multă muncă, experiențe diverse, studii. Cine crede că desenând câteva linii pe o pânză devine artist, se inșeală amarnic. Nu cred că cineva are atâta experiență incât să nu recunoască că intotdeauna este loc de mai bine.
Care a fost cea mai interesantă provocare pentru tine in domeniul artei?
Au fost multe provocări interesante, nu cred că trebuie să le aduc în discuție având in vedere că eu consider că cea mai mare provocare de abia acum incepe.
Cum iți dai seama că ai terminat ceea ce aveai de transmis intr-o lucrare?
Un știu cum sunt alții, cum procedează ei sau cum reușesc să se oprescă spunând “gata”, dar la mine știu că total este instinctiv, oarecum subliminal. Simt că trebuie să mă opresc, că o tușă în plus ar sufoca rezultatul final. Cred că asta vine odată cu experiență pe care o acumulezi în timp.
Unde iți găsești inspirația?
A nu ști ce să pictezi face parte din viața unui artist. Nu intotdeauna ai o idee clară despre ceea ce vrei să așterni pe pânză, de multe ori am un dialog intern cu mine insumi și chiar cu panza albă din fața mea, de aceea mă indrept către pânza albă cu o idee despre ceea ce vreau să creez iar la final constat că a ieșit ceva total diferit față de proiectul inițial. Inspirația nu vine niciodată când ai dori tu, nici un trebuie căutată prea amănunțit. Inspirația o găsesc in natură, in plimbările pe care le fac și chiar in experiențele mele personale.
Un mesaj pentru cititori?
Consider ca acei cititori care se opresc la un articol despre artă reprezintă categoria aparte ce asigură segmentul cultural al societății zbuciumate în care ne aflăm în acest moment. Datorită acestora am speranța că actul cultural nu va muri intr-o lume tot mai afectată de noncultură.
Dacă ar fi să multumești anumitor persoane pe care le-ai intâlnit in viața ta și te-au ajutat cumva, cui i-ai mulțumi?
Le-aș mulțumi tuturor celor care m-au ajutat și inspirat să continui, se știu ei care sunt, cât și celor care mi-au rănit sentimentele de-a lungul timpului pentru că și ei au fost, de fapt, cei care m-au ajutat să devin omul care am devenit astăzi. Așa că “mulțumesc”!
Andreea Constantinescu