Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi dimineaţa o operaţiune militarã în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „sã depunã armele” şi a promis sã contracareze orice interferenţã strãinã în operaţiunea rusã în Ucraina, informeazã AGERPRES.
Rămâi aproape de Radio Românul, pentru a afla interviuri importante, știri de ultimă oră, dar și informații de larg interes pentru comunitatea românească din Spania și din întreaga lume.
Radio Românul este: Aproape de Tine!
Ai aplicația Radio Românul pe telefon?
Pe Aplicația Radio Românul, ne poți asculta din orice loc din lume!
Descarcă Gratuit Aplicația Radio Românul pe Telefon:
Disponibilă în Google Play pe Android – descarcă AICI
Disponibilă în App Store pe iOS – descarcă AICI
Liderii europeni, al SUA, NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i sã opreascã „agresiunea militarã” împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei. Ucraina a anunţat închiderea spaţiului sãu aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţialã în toate teritoriile ţãrii.
La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apãrare a ţãrii, iar prim-ministrul Nicolae Ciucã a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militarã rusã din Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis Misiunii României la NATO sã cearã activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi.
Imagine: ©AP
UPDATE ORA 11.42 Preşedintele Ucrainei anunţă ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, după agresiunea militară împotriva teritoriului ucrainean ordonată în zorii zilei de şeful statului rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.
UPDATE ORA 11.39 Cîţu: România – sancţiuni substanţiale împotriva Rusiei; Ministerul Finanţelor să facă o analiză a companiilor cu acţionariat rusesc
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a subliniat joi că Rusia trebuie să suporte consecinţele agresiunii împotriva Ucrainei şi a spus că Ministerul Finanţelor trebuie să facă o analiză în detaliu a tuturor companiilor cu acţionariat rusesc, pentru a vedea dacă sunt unele aflate pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene, astfel încât să fie luate măsurile necesare.
„România consideră necesar şi a condamnat ferm acţiunile Rusiei în Ucraina, prin vocea preşedintelui României, Klaus Iohannis. Ne exprimăm solidaritatea faţă de Ucraina şi credem că Rusia trebuie să suporte consecinţele acestei agresiuni, acestei invazii ilegale. România, alături de partenerii, de aliaţii din NATO şi UE va impune sancţiuni substanţiale împotriva Rusiei. Este menţionat foarte clar că România, Ministerul Finanţelor trebuie să facă o analiză în detaliu a tuturor acelor companii unde există acţionariatului rusesc, indiferent dacă cei care sunt acţionari sunt pe lista celor sancţionaţi, să se ia măsurile necesare. În acelaşi timp, trebuie să verificăm dacă acele companii care primesc ajutor de stat să nu ajungă ajutorul de stat la cei care sunt pe listele sancţionate”, a susţinut Cîţu.
UPDATE ORA 11.38 Dungaciu: Rusia nu se va opri până nu va obţine garanţiile cerute; o soluţie diplomatică în termeni formali – greu de întrezărit
Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că Rusia nu se va opri până nu va obţine garanţiile cerute şi că este foarte greu de întrezărit o soluţie diplomatică în termeni formali.
„Rusia nu se va opri până nu va obţine ceea ce pusese pe masă, adică garanţiile de care s-a făcut vorbire la începutul acestei crize. (…) În acest moment, cel puţin, nu este foarte limpede dacă va exista o perioadă de negociere, în care Rusia se va opri pentru a începe discuţia, sau se va trece la o fază ulterioară. Atacul acesta asupra Ucrainei, care a început să distrugă structura acesteia de apărare, e concentrat, cel puţin deocamdată, pe Donbas. Încă sunt în discuţie imaginile care circulă pe internet, dar cred că această intrare în Donbas şi semnalul pe care îl transmite Federaţia Rusă poate să însemne două lucruri: o oprire, când vorbesc de Donbas mă refer la frontierele din constituţiile celor două republici nerecunoscute – deci o oprire pe acest aliniament şi o începere a negocierilor şi rediscutarea la nivel politic, geostrategic a situaţiei Ucrainei sau, dacă lucrurile nu se opresc printr-o negociere, pot evolua mai departe. Pentru că, repet, Rusia nu se va opri până nu va primi garanţiile pe care le-a solicitat la început”, a afirmat Dan Dungaciu.
UPDATE ORA 11.32 Mircea Geoană: Situaţia este extrem de gravă, Federaţia Rusă pune în pericol viaţa a milioane de civili
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, anunţă că a avut o convorbire telefonică cu premierul Ucrainei, Denis Şmihal, subliniind că situaţia generată de atacul „nechibzuit şi neprovocat” al Federaţiei Ruse este una „extrem de gravă”.
„Tocmai am vorbit cu premierul Ucrainei, Denis Şmihal, în urma atacului nechibzuit şi neprovocat al Federaţiei Ruse. Situaţia este extrem de gravă, Federaţia Rusă atacă pe toate fronturile şi pune în pericol viaţa a milioane de civili. Cerem Rusiei să oprească imediat activităţile militare şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, scrie Geoană, joi, pe Facebook.
UPDATE ORA 11.26 CSAT s-a reunit sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit, joi, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, se va discuta despre implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
UPDATE ORA 11.17 Apel al Kievului la rezistenţa armată în masă
Foto: (c) Gleb Garanich/REUTERS
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oricine este pregătit şi capabil să ţină o armă în mână se poate alătura forţelor teritoriale de apărare, dat fiind faptul că poliţia anunţat că va distribui arme veteranilor, relatează Reuters.
Pentru a obţine o armă, trebuie doar să ai la tine un paşaport, a indicat ministrul ucrainean.
UPDATE ORA 11.04 Lider separatist ucrainean: „Mişcarea de eliberare se va încheia destul de repede”
Foto: (c) Alexander Ermochenko / REUTERS
„Mişcarea de eliberare se va încheia destul de repede”, a declarat joi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, la câteva ore după ce Rusia a lansat o invazie asupra Ucrainei cu scopul de a ajuta regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul acestei ţări să îşi revendice independenţa, informează DPA.
„Pot să spun că totul se va încheia în curând”, a afirmat Puşilin, precizând că operaţiunea militară este una de amploare şi că toate oraşele şi satele din regiune „vor fi eliberate” în scurt timp.
UPDATE ORA 11.00 Gazprom anunţă că exporturile de gaze ruseşti spre Europa via Ucraina continuă
Exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa via Ucraina continuă în mod normal şi sunt în linie cu solicitările clienţilor europeni, a informat joi grupul rus Gazprom, transmite Reuters.
„Tranzitul se derulează în conformitate cu calendarul convenit iar rezervările au crescut comparativ cu ziua anterioară. Miercuri rezervările au fost la 60 de milioane de metri cubi iar astăzi sunt la 83 de milioane de metri cubi”, a informat grupul rusesc într-un comunicat de presă.
UPDATE ORA 10.54 Task-force Guvern: MAE a convocat celula de criză inter-instituţională pentru sprijinirea cetăţenilor români din Ucraina
Ministerul Afacerilor Externe continuă monitorizarea situaţiei cetăţenilor români din Ucraina şi a convocat celula de criză inter-instituţională pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Ucraina, se arată într-un comunicat al Executivului privind convocarea de către prim-ministrul Nicolae Ciucă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Potrivit comunicatului, structurile guvernamentale responsabile sunt pregătite să asigure măsurile necesare pentru o preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiaţi.
UPDATE ORA 10.54 Ministrul apărării bulgar insistă ”să nu se exagereze cu cuvântul ‘război”’ în legătură cu situaţia din Ucraina
Ministrul apărării bulgar, Stefan Ianev, a susţinut joi teza rusă conform căreia atacul Moscovei asupra Ucrainei este doar o „operaţiune militară” şi a insistat că trebuie să se evite „exagerările” şi folosirea cu uşurinţă a cuvântului „război”, transmite EFE.
„Dacă analizăm discursul lui (Vladimir) Putin (prin care preşedintele rus a anunţat declanşarea atacului asupra Ucrainei – n.r.), el evită cuvântul ‘război’, iar noi îl folosim cu frivolitate. Totuşi, probabil că în următoarele zile se va confirma teza potrivit căreia activităţile ruse se limitează la o operaţiune militară”, a declarat Ianev presei.
UPDATE ORA 10.43 O activistă de opoziţie din Rusia face apel la organizarea unor manifestaţii antirăzboi joi
O activistă de opoziţie din Rusia a făcut apel la manifestaţii antirăzboi în mai multe oraşe din ţară joi, după ce Moscova a lansat o amplă operaţiune militară împotriva Ucrainei, relatează Reuters.
„Vom curăţa această mizerie mulţi ani de acum înainte. Nici măcar noi, ci copiii şi nepoţii noştri”, a scris pe Facebook Marina Litvinovici, activistă de la Moscova.
UPDATE ORA 10.42 Cel puţin 8 morţi şi zeci de răniţi în primele ore ale invaziei Rusiei în Ucraina; localitatea Sciastie, recuperată
Ucraina informează despre cel puţin opt morţi, dintre care şapte soldaţi, şi zeci de răniţi în urma loviturilor aeriene survenite în primele ore ale invaziei ruse pe teritoriul ţării, informează DPA şi EFE.
În plus, 15 soldaţi au fost răniţi, iar alţi 19 sunt daţi dispăruţi. Podul peste râul Inhuleţ – un afluent al Niprului -a fost distrus, conform agenţiilor de presă citate.
UPDATE ORA 10.29 Zelenski a ordonat trupelor ucrainene să le producă pierderi maxime forţelor ruse
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina, a transmis pe Facebook comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zelujni, potrivit AFP.
„Comandantul suprem al forţelor armate (preşedintele Volodimir Zelenski – n.r.) a dat ordinul ca agresorului să i se producă maximul de pierderi”, a precizat generalul.
UPDATE ORA 10.37 Bursele europene s-au prăbuşit la deschiderea şedinţei de joi
Londra, 24 feb /Agerpres/ – Bursele europene au deschis şedinţa de joi cu scăderi semnificative, după ce Rusia a lansat un atac militar împotriva Ucrainei, informează AFP.
La scurt timp de la debutul tranzacţiilor, Bursa de la Paris înregistra o scădere de 4,19%, Bursa de la Frankfurt era în scădere cu 4,39%, iar cea de la Londra afişa o scădere de 2,55%. Indicele european de referinţă Eurostoxx 50 înregistra şi el o scădere de 3,52%.
UPDATE ORA 10.36 Iohannis – întâlnire cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor pe tema situaţiei generate de agresiunea Rusei împotriva Ucrainei
Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire, joi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre situaţia generată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, întâlnirea va avea loc la ora 13,00.
UPDATE ORA 10.31 VIDEO Guvernul Republicii Moldova va cere Parlamentului declararea stării de urgenţă
Guvernul Republicii Moldova va cere Parlamentului declararea stării de urgenţă, după evenimentele din Ucraina, a anunţat şefa statului, Maia Sandu, după o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, transmite MOLDPRES.
Preşedinta Republicii Moldova a condamnat acţiunile Rusiei şi a solicitat cetăţenilor moldoveni care se află pe teritoriul Ucrainei să se întoarcă acasă.
UPDATE ORA 10.19 Rusia: Loviturile aeriene nu vizează oraşele din Ucraina, nu ameninţă civilii (RIA)
Ministerul Apărării rus a declarat joi că loviturile aeriene asupra Ucrainei nu vizează oraşe şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru civili, a relatat agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters.
Ucraina a anunţat mai devreme că cel puţin opt persoane au fost ucise şi nouă rănite de bombardamentele ruseşti.
Ministerul Apărării rus a negat că avioane ale sale sau vehicule blindate au fost distruse în Ucraina.
UPADATE ORA 10.15 Noile sancţiuni UE vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare UE
Noile sancţiuni propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare europene, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează dpa şi Reuters.
‘Prin acest pachet (de sancţiuni), vom viza sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului lor la tehnologii cheie şi la pieţe. Vom slăbi baza economică a Rusiei şi capacităţile sale de a se moderniza’, a afirmat von der Leyen într-un comunicat.
UPDATE ORA 10.15 China spune că urmăreşte îndeaproape situaţia din Ucraina după intervenţia militară a Rusiei
China a transmis joi că urmăreşte îndeaproape situaţia din Ucraina după intervenţia militară a Rusiei şi a făcut apel la evitarea unei escaladări, abţinându-se totuşi să condamne Moscova, relatează AFP.
„Cerem tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere pentru a evita ca situaţia să scape de sub control”, a declarat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying, fără a condamna însă Rusia.
UPDATE 09.59 Ucraina cere Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele din Marea Neagră pentru navele ruse
Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, după ce Rusia a lansat un atac aerian şi terestru asupra ţării vecine, relatează Reuters.
Turcia, ţară membră a NATO care are graniţă maritimă în Marea Neagră cu Ucraina şi Rusia, se opune sancţiunilor, însă a spus că acţiunile Moscovei împotriva Kievului sunt inacceptabile. Conform unui pact din 1936, Ankara are control asupra celor două strâmtori şi poate limita trecerea navelor de război dacă este ameninţată sau în timpul unui conflict.
UPDATE ORA 09.51 Preţurile la gaze în Europa au crescut cu 41% după ce Rusia a atacat Ucraina
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut joi cu 41%, după ce forţele ruseşti au atacat ţinte din Ucraina iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Bloomberg.
La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au crescut joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră
UPDATE ORA 09.50 Ministrul român de Externe solicită o consultare a aliaţilor NATO
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat joi că a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina.
„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a informat Aurescu, pe Twitter.
UPDATE ORA 09.47 Trupele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean, prin Crimeea (Paza de Frontieră ucraineană)
Trupele ruse au pătruns în regiunea ucraineană Herson, limitrofă peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014, a informat joi Paza de Frontieră a Ucrainei, transmite EFE.
„În prezent, se observă mişcări de echipament militar în peninsulă de la frontiera administrativă”, a anunţat instituţia ucraineană într-un comunicat.
Serviciul de pază al frontierei a publicat o înregistrare video în care se poate observa cum blindate, tancuri şi camioane militare traversează pe la postul de frontieră.
UPDATE 09.30 Premierul Ciucă a convocat task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, joi, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Potrivit unui comunicat al Executivului, principalele responsabilităţi sunt legate de monitorizarea situaţiei şi coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcţionării tuturor serviciilor publice.
UPDATE ORA 09.45 Ucraina: Polonia cere activarea articolului 4 al Tratatului NATO
Guvernul polonez a anunţat joi că a cerut NATO activarea articolului 4 al Tratatului Alianţei, ce prevede consultări în situaţie de ameninţare la adresa securităţii uneia din părţile semnatare, în urma atacului declanşat de Rusia în Ucraina, transmite AFP.
‘Acum un moment, ambasadorul (polonez) la Bruxelles a înaintat o astfel de cerere secretarului general al NATO, împreună cu un grup de aliaţi’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.
UPDATE ORA 09.28 Kelemen Hunor: Comunitatea internaţională să folosească toate mijloacele şi sancţiunile pentru a forţa Rusia să oprească războiul
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Comunitatea internaţională trebuie să folosească toate mijloacele şi sancţiunile pentru a forţa Rusia să oprească războiul, declară preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, într-un mesaj transmis joi prin care condamnă atacul Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei.
„Condamnăm cu fermitate şi considerăm inacceptabilă invazia rusă în Ucraina. Suntem solidari cu Ucraina şi cu toate naţionalităţile sale. Comunitatea internaţională trebuie să folosească toate mijloacele şi sancţiunile pentru a forţa Rusia să oprească războiul. România trebuie să fie pregătită pentru a primi refugiaţi de război. Suntem îngrijoraţi pentru maghiarii din Ucraina Transcarpatică şi pentru comunitatea română din Ucraina. Aş vrea să-i asigur că pot conta pe sprijinul nostru în aceste momente dificile!”, scrie Kelemen Hunor pe Facebook.
UPDATE ORA 09.27 Finlanda şi Suedia denunţă operaţiunea militară rusă drept un atac asupra ordinii de securitate europene
Finlanda şi Suedia, ţări care nu sunt membre ale NATO, au condamnat joi operaţiunea militară rusă din Ucraina, denunţând-o în mod separat drept „un atac asupra ordinii de securitate europene”, relatează AFP.
Criza din Ucraina şi ameninţarea rusă au relansat dezbaterea din cele două ţări despre o aderare la Alianţa Nord-Atlantică, chiar dacă guvernele social-democrate aflate la putere în cele două state au închis pentru moment uşa unei candidaturi.
UPDATE ORA 09.25 Germania: Ministrul apărării dă asigurări privind ‘întregul sprijin’ al UE şi NATO pentru aliaţii de pe flancul estic
NATO şi Uniunea Europeană sunt unite în faţa ‘încălcării grave a dreptului internaţional’ de către Moscova, a declarat joi ministrul apărării german, Christine Lambrecht, potrivit Reuters.
‘Aceasta este adevărat în mod special, desigur, pentru aliaţii noştri de pe flancul estic al Alianţei, care se pot baza pe întregul nostru sprijin’, a transmis ea.
UPDATE ORA 09.14 Statul Major al armatei ucrainene declară că nu există deocamdată o debarcare de trupe ruse la Odesa
Statul Major al armatei ucrainene a declarat că nu a fost deocamdată niciun fel de debarcare de trupe ruse în oraşul port Odesa, din sudul Ucrainei, aşa cum anunţaseră anterior unele surse media ruse, potrivit Eho Moskvî şi DPA.
Forţele militare ruse bombardează intens estul Ucrainei, dar situaţia este „sub control”, susţine Statul Major ucrainean într-o postare pe Facebook.
UPDATE ORA 09.17 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Şedinţa CSAT va avea loc joi, la ora 11,00, la Palatul Cotroceni.
UPDATE ORA 09.11 Macron: Franţa condamnă ferm decizia Rusiei de a declanşa un război împotriva Ucrainei
Foto: (c) IAN LANGSDON POOL / EPA
Franţa „condamnă ferm decizia Rusiei de a declanşa un război împotriva Ucrainei”, a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.
El a făcut apel la Moscova „să pună imediat capăt operaţiunilor sale militare”.
UPDATE ORA 09.05 AUR: Condamnăm invazia militară a Rusiei în Ucraina
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
Alianţa pentru Unirea Românilor condamnă invazia militară a Rusiei în Ucraina şi anunţă o acţiune de protest în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse.
„Condamnăm invazia militară a Rusiei în Ucraina. Suntem îngrijoraţi de soarta etnicilor români din nordul Bucovinei şi sudul Basarabiei, dar şi de ameninţările repetate asupra teritoriului României. AUR va organiza un protest în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, la ora 18,00”, se precizează pe pagina de Facebook a AUR.
UPDATE ORA 08.56 UE anunţă că va impune noi sancţiuni „masive şi severe” împotriva Rusiei
Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni „masive şi severe” împotriva Rusiei, au transmis joi într-un comunicat comun preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care condamnă „în cel mai ferm mod cu putinţă agresiunea militară fără precedent a Rusiei asupra Ucrainei”.
„Prin acţiunile sale militare neprovocate şi nejustificate, Rusia încalcă flagrant dreptul internaţional şi subminează securitatea şi stabilitatea europene şi globale. Deplângem pierderile de vieţi omeneşti şi suferinţa umană”, au precizat cei doi lideri europeni.
UPDATE ORA 08.42 MApN: Armata României a activat punctele militare de comandă
Ministerul Apărării informează joi dimineaţa că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.
„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp”, se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.
UPDATE ORA 08.35 Ucraina: Preţul barilului de petrol a depăşit 100 de dolari după ce Rusia a atacat Ucraina
Preţul petrolului a explodat joi, astfel că pentru prima dată după 2014 cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit pragul de 100 de dolari pe baril, după ce Rusia a atacat Ucraina, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie, transmite Reuters.
Barilul de ţiţei Brent a urcat până la 102,48 dolari, cel mai ridicat nivel după luna septembrie 2014, iar în jurul orei 5:47 GMT se tranzacţiona la 102,06 dolari, în creştere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu preţul de miercuri seara.
UPDATE ORA 08.33 Zelenski vrea o „coaliţie anti-Putin” mondială
Lumea trebuie să creeze o „coaliţie anti-Putin” pentru a „constrânge Rusia la pace”, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară este ţinta unei operaţiuni militare a Moscovei, relatează AFP.
UPDATE ORA 08.31 Un avion militar Suhoi 27 din Ucraina a aterizat în regim de urgenţă la Bacău
Un avion militar ucrainean a aterizat, joi dimineaţă, în regim de urgenţă, pe aeroportul din Bacău.
Informaţia a fost confirmată, pentru AGERPRES, de prefectul Lucian-Gabriel Bogdănel.
„În cursul dimineţii a aterizat în regim de urgenţă o aeronavă de vânătoare Suhoi 27. Aeronava are un pilot la bord care a fost preluat de autorităţi. Avionul a fost degajat de pe pistă”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul.
UPDATE ORA 08.30 Ucraina afirmă că a doborât cinci avioane şi un elicopter ruseşti, iar Rusia-că a distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene
Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale armatei ruse care a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit AFP.
„Cinci avioane şi un elicopter ale agresorului au fost doborâte”, a indicat Statul Major al armatei ucrainene într-un comunicat.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat de presă preluat de EFE că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova.
UPDATE ORA 08.28 Ucraina: Polonia cere ‘reacţie imediată’, Cehia condamnă ‘o agresiune barbară’, Ungaria evocă ‘cel mai rău scenariu’
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut joi dimineaţă o reacţie imediată şi ‘cele mai dure sancţiuni’ faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.
‘Trebuie să răspundem imediat agresiunii criminale a Rusiei asupra Ucrainei’, a scris Morawiecki pe Twitter.
‘Europa şi lumea liberă trebuie să-l oprească pe Putin. Consiliul European de astăzi ar trebuie să aprobe cele mai dure sancţiuni posibile. Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să fie real’, a continuat premierul polonez.
UPDATE ORA 08.21 Ucraina: Blinken, Austin discută cu Stoltenberg răspunsul NATO la acţiunea Rusiei (Departamentul de Stat)
Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin au discutat la telefon cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre răspunsul coordonat al Alianţei la invazia Ucrainei de către Rusia, a anunţat joi Departamentul de Stat, citat de Reuters.
UPDATE ORA 08.18 Criminalii de război „merg direct în iad”, îi transmite ambasadorul ucrainean la ONU omologului său rus
Foto: (c) JASON SZENES/EPA
Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, a cerut joi sprijin internaţional pentru ţara sa după intervenţia militară a Rusiei declanşată în noaptea de miercuri spre joi şi l-a atacat dur pe omologul său rus, Vasili Nebenzia, căruia i-a transmis că toţi criminalii de război „merg direct în iad”, informează EFE.
Kisliţia i-a cerut lui Nebenzia, a cărui ţară deţine în această lună preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al ONU, să demisioneze, dat fiind că ţara sa a lansat un „război” împotriva Ucrainei şi i-a cerut să-i telefoneze preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt acestei „agresiuni”.
UPDATE ORA 08.16 Ucraina anunţă că a fost atacată de-a lungul frontierelor cu Rusia şi Belarus
Ucraina a fost atacată joi de trupe ruse de-a lungul frontierelor sale cu Rusia şi Belarus, au anunţat printr-un comunicat autorităţile de graniţă ucrainene, potrivit AFP.
„Frontiera statului ucrainean a fost atacată de trupe ruse dinspre Rusia şi Belarus”, se arată în comunicat, în care se adaugă faptul că atacurile au fost comise în special cu ajutorul „artileriei”.
Autorităţile de graniţă ucrainene au mai anunţat că un atac a fost declanşat şi dinspre peninsula Crimeea, potrivit Reuters.
UPDATE ORA 07.50 Ucraina: Reuniune de urgenţă a ambasadorilor NATO joi dimineaţă
Ambasadorii celor 30 de ţări membre ale NATO se vor reuni de urgenţă joi dimineaţă la Bruxelles în urma operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Alianţei, informează France Presse, Reuters şi DPA.
Şeful NATO Jens Stoltenberg, care a condamnat „atacul temerar şi neprovocat” al Moscovei, urmează să ţină o conferinţă de presă în jurul orei 12.30 (11.30 GMT), potrivit aceleiaşi surse.
Reuniunea urmează să se desfăşoare începând de la ora 8.30 (7.30 GMT), a anunţat un reprezentant britanic.
UPDATE ORA 07.48 ”Fără panică! Vom învinge!”, îi încurajează preşedintele Zelenski pe ucraineni
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi concetăţenilor săi „să nu se panicheze” în faţa ofensivei ruseşti care le afectează ţara, promiţându-le victorie şi anunţându-le – între altele – introducerea legii marţiale, relatează AFP.
„Fără panică, suntem pregătiţi pentru orice, vom învinge!”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat pe Facebook, adăugând că Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurilor militare şi de la frontieră.
UPDATE ORA 07.40 Boris Johnson se declară „îngrozit” de „evenimentele înspăimântătoare” din Ucraina
Foto: (c) No 10 Downing Street/EPA
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis joi că este „îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina” şi că a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre următorii paşi, relatează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin „a ales calea vărsării de sânge şi a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei”, a scris Johnson pe Twitter.
UPDATE ORA 07.38 Biden a discutat cu preşedintele ucrainean Zelenski (Casa Albă)
Foto: (c) Chris Kleponis POOL / EPA
Preşedintele american Joe Biden a discutat prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, promiţându-i sprijinul Statelor Unite în faţa atacului Rusiei, a anunţat miercuri seară Casa Albă, citată joi de France Presse.
„Preşedintele Zelenski m-a contactat şi tocmai am terminat de vorbit”, a declarat Joe Biden într-un comunicat al Casei Albe.
„Condamn acest atac neprovocat şi nejustificat al forţelor militare ruse”, adaugă preşedintele american după anunţul făcut de preşedintele rus Vladimir Putin despre o „operaţiune militară” a Rusiei în Ucraina.
UPDATE ORA 07.31 Cîţu: Agresiunea Rusiei va fi întâmpinată cu cea mai puternică şi imediată reacţie din partea comunităţii internaţionale
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Preşedintele Senatului, liderul liberalilor Florin Cîţu, condamnă ferm agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
„Condamn ferm agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Această agresiune a Rusiei va fi întâmpinată cu cea mai puternică şi imediată reacţie din partea comunităţii internaţionale, provocând consecinţe masive şi cele mai severe costuri”, a scris Cîţu, joi, pe Twitter.
UPDATE ORA 07.29 Scholz: Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi dimineaţă că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este „o încălcare flagrantă” a dreptului internaţional, vorbind despre o zi „îngrozitoare pentru Ucraina” şi „o zi neagră pentru Europa”, relatează AFP şi Reuters.
„Germania condamnă cât se poate de ferm acest act lipsit de scrupule al preşedintelui (Vladimir) Putin. Suntem solidari cu Ucraina şi cu locuitorii săi”, a transmis el într-un comunicat.
„Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa”, a adăugat Scholz.
UPDATE ORA 07.28 UE avertizează că va trage la răspundere Kremlinul pentru atacul împotriva Ucrainei
Foto: (c) JOHANNA GERON POOL/EPA
Uniunea Europeană va trage la răspundere Moscova pentru atacul „nejustificat” asupra Ucrainei, a declarat joi şefa executivului blocului comunitar, Ursula von der Leyen, după ce Kremlinul a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul Ucrainei, potrivit Reuters.
„În aceste ore sumbre, gândurile noastre sunt cu Ucraina, cu femeile, bărbaţii şi copiii nevinovaţi care se confruntă cu acest atac neprovocat şi le este frică pentru viaţa lor”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe Twitter.
UPDATE ORA 07.23 Rusia încearcă să-şi justifice la ONU atacul asupra Ucrainei şi susţine că nu caută să ocupe ţara vecină
Foto: (c) JASON SZENES / EPA
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse „provocări” din partea Kievului şi la situaţia populaţiei din provincia separatistă Donbas, din estul Ucrainei, şi a insistat că Rusia nu caută „să ocupe” ţara vecină, transmite EFE.
Nebenzia a insistat că obiectivul acestei „operaţiuni speciale” este de „a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de „a demilitariza” Ucraina. Înaltul diplomat rus a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa într-un discurs începerea intervenţiei militare.
UPDATE ORA 07.19 Rachetele ruseşti lovesc infrastructura ucraineană şi poliţia de frontieră (Zelenski)
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării şi că explozii au fost auzite în multe oraşe, informează Reuters.
El a anunţat că legea marţială a fost declarată peste tot în ţară şi că a vorbit prin telefon cu preşedintele american Joe Biden.
UPDATE ORA 07.12 Cătălin Drulă (USR): Agresiunea rusă nu poate fi în niciun fel justificată sau acceptată
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, afirmă că agresiunea rusă nu poate fi în niciun fel justificată sau acceptată, iar Federaţia Rusă trebuie să suporte acum întreaga forţă a sancţiunilor internaţionale.
„Vladimir Putin a început în această noapte un război nelegitim şi crud. Este o agresiune monstruoasă asupra unei ţări paşnice. Ataşamentul României faţă de principiile democratice şi faţă de idealul de libertate ne obligă să fim solidari cu Ucraina în aceste momente extrem de dificile”, a scris liderul USR, joi dimineaţa, pe pagina sa de Facebook.
UPDATE ORA 07.10 Rusia spune că vizează infrastructura militară a Ucrainei (RIA)
Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova.
Kievul a declarat că Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, centrele de comandă militară din mai multe oraşe fiind lovite de rachete, aminteşte Reuters.
UPDATE ORA 06.57 Preşedintele Ucrainei decretează legea marţială pe întreg teritoriul ţării
Foto: (c) SERGEY DOLZHENKO / EPA
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei „operaţiuni militare” în Ucraina, transmite Reuters.
Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.
UPADTE ORA 06.57 Ucraina/SUA depun în Consiliul de Securitate proiectul de rezoluţie prin care condamnă Rusia, vot aşteptat vineri
Statele Unite vor depune joi un proiect de rezoluţie pe masa Consiliului de Securitate al ONU prin care condamnă Rusia pentru „războiul” din Ucraina, a anunţat miercuri seară ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, citată de France Presse.
Un responsabil american a precizat, sub rezerva anonimatului, că un vot este aşteptat în principiu vineri.
UPDATE ORA 06.55 Ciolacu: Condamnăm atacul Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei; reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internaţională
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu, condamnă atacul Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei şi afirmă că acesta reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internaţională şi un risc pentru pacea din Europa.
„Condamnăm cu fermitate atacul la adresa Ucrainei comis de Federaţia Rusă şi ne exprimăm solidaritatea cu toţi cetăţenii din statul vecin. Această încălcare a dreptului internaţional reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internaţională şi un risc pentru pacea de pe continentul nostru. România este pregătită să ofere asistenţă umanitară şi să gestioneze această criză împreună cu aliaţii noştri din NATO şi Uniunea Europeană. Am discutat cu reprezentanţii Guvernului României pentru a ne asigura că cetăţenii români şi cei din comunitatea românească din Ucraina vor beneficia de tot suportul necesar”, scrie Ciolacu, pe Facebook.
UPDATE ORA 06.48 Bogdan Aurescu: România este alături de Ucraina
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, printr-un mesaj pe Twitter, că România este alături de Ucraina şi că aliaţii vor decide „cele mai potrivite măsuri pentru securitatea şi siguranţa comunităţii euroatlantice”.
„România este alături de Ucraina. Încălcarea gravă a dreptului internaţional de către Rusia va avea un preţ mare. Alături de aliaţii şi partenerii noştri, vom decide cele mai potrivite măsuri pentru securitatea şi siguranţa comunităţii euroatlantice”, a scris Aurescu, joi dimineaţa, pe reţeaua de socializare.
UPDATE ORA 06.47 Germania: Rusia va plăti un ”preţ fără precedent” pentru acţiunile sale din Ucraina
Foto: JASON SZENES / EPA
Germania a declarat că vor exista consecinţe severe pentru Rusia după ce Moscova a anunţat trimiterea de trupe în Ucraina, informează joi dpa.
„Agresiunea rusă va avea un preţ politic, economic şi moral fără precedent”, a declarat ambasadoarea germană la ONU, Antje Leendertse, la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri noaptea.
UPDATE ORA 06.42 Franţa denunţă ‘dispreţul’ manifestat de Rusia faţă de Naţiunile Unite (ambasador)
Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a denunţat miercuri seară „dispreţul” manifestat de Rusia faţă de ONU după decizia lui Vladimir Putin de a trimite trupe în Ucraina, informează joi France Presse.
„Rusia a ales războiul. Franţa condamnă în cei mai fermi termeni declanşarea acestor operaţiuni”, a adăugat el.
UPDATE ORA 06.41 Premierul Ciucă: Invadarea de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei – act ilegal de agresiune
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Premierul Nicolae Ciucă condamnă decizia Federaţiei Ruse de a invada teritoriul Ucrainei, pe care o consideră „un act ilegal de agresiune” şi subliniază solidaritatea cu Guvernul de la Kiev, reiterând totodată că este prioritară protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean.
„Prim-ministrul Nicolae Ciucă condamnă cu hotărâre invadarea de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internaţional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securităţii Europene şi celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate. În numele Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei şi reiterează susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale statului vecin”, se arată într-un comunicat transmis joi de Guvernul de la Bucureşti.
UPDATE ORA 06.36 Secretarul general al ONU îi cere lui Putin să oprească războiul
Foto: (c) JASON SZENES/EPA
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a adresat miercuri un apel de ultim moment preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul ‘în numele umanităţii’, după ce liderul rus a anunţat o operaţiune militară în estul Ucrainei, informează Reuters.
”Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, aduceţi-vă trupele înapoi în Rusia”, a declarat Guterres, vorbind după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind Ucraina.
UPDATE ORA 06.30 Ucraina anunţă închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă
Ucraina a anunţat joi închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat începerea unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări, transmite AFP.
Ministerul Infrastructurii ucrainean a anunţat închiderea spaţiului aerian, invocând „un înalt risc pentru securitate” într-un comunicat postat pe site-ul său.
UPDATE ORA 06.23 Ministrul de externe al Ucrainei: Putin a lansat o „invazie la scară largă”
Foto: (c) OLIVIER HOSLET/EPA
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat joi că Rusia a lansat o ”invazie la scară largă a Ucrainei” şi a îndemnat lumea să îl oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin, transmit DPA şi Reuters.
”Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Oraşe ucrainene paşnice sunt sub lovituri”, a declarat Kuleba, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.
UPDATE ORA 06.23 Preşedintele Iohannis condamnă ferm agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
„Această conduită, care urmează recunoaşterii ilegale de către Federaţia Rusă a „independenţei” autoproclamatelor republici separatiste din Doneţk şi Lugansk, părţi componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional, în mod special a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilităţii frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forţei în relaţiile internaţionale”, precizează şeful statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
UPDATE ORA 06.19 Ucraina: Centrele militare de comandă din Kiev şi Harkov, lovite de rachete; explozii la Odesa
Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, a relatat site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, care a citat joi o oficialitate din cadrul Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Reuters.
Martori din Harkov, citaţi de Reuters, au auzit o serie de explozii la scurt timp după ce Rusia a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare în Ucraina.
UPDATE ORA 06.00 Jens Stoltenberg condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra Ucrainei
Foto: (c)) STEPHANIE LECOCQ / EPA
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat cu fermitate joi atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieţi de civili, transmite Reuters.
El a spus că aliaţii se vor întâlni pentru a aborda noua agresiune a Rusiei.
UPDATE ORA 06.00 Ucraina: Explozii auzite în oraşul-port Mariupol din estul ţării (AFP)
Explozii puternice au fost auzite joi în oraşul portuar Mariupol, în estul Ucrainei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit unor jurnalişti de la AFP.
Portul este cel mai mare oraş ucrainean de pe linia frontului, cu o jumătate de milion de locuitori. Explozii au fost auzite şi la Kiev, în capitală, la scurt timp după ora 03:00 GMT.
UPDATE ORA 5:58 SUA: Preşedintele Joe Biden denunţă un atac nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei
Preşedintele american Joe Biden a denunţat miercuri seara „atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei, după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, informează AFP.
„Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac”, a insistat liderul de la Casa Albă.
UPDATE ORA 5.35  Ucraina: Focuri de armă în apropierea principalului aeroport din Kiev
Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.
UPDATE ORA 5.28 Ucraina: Sunete îndepărtate similare cu focul de artilerie auzite în capitala Ucrainei
Doi reporteri, Reuters şi Fox News, au auzit o serie de zgomote îndepărtate puternice, asemănătoare cu tiruri de artileriei în Kiev la primele ore ale dimineţii de joi, la câteva minute după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operaţiune armată specială în Ucraina
ORA 4:59 Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.
„Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.
Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.
Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.
Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.
Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii”. El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să „de-nazifice” Ucraina.
Sursa: www.agerpres.ro